Termékek


7 tipp a konyhai burkoláshoz

A konyha falának védelme érdekében a hidegburkolat választása a legcélszerűbb. Ugyanekkor a csempe nem csak védelemként állja meg a helyét, hanem remek dekoráció is otthonunkban. Ebben a bejegyzésben 7 tippet adunk a konyhai burkoláshoz. Ne hagyd ki őket! 

Otthonunk tervezésekor talán a legnagyobb cél a harmónia, a tónusok és színek összhangjának megtartása. A bútorok kiválasztása, a színek, beépítés és a stílus olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják a konyha burkolását. Miután tisztában vagy a bútorok elrendezésével, elkezdhetjük a különböző anyaglehetőségek mérlegelését: 

1.      Padlólap a konyhában

A konyhába érdemes a legellenállóbb padlólapot választani. Az ellenálláson kívül a padlólapok fő erénye ugyanis a vízállóság. Napjainkban számos burkolattípus közül választhatunk, azonban érdemes azt is szem előtt tartanunk, hogy egy burkolat vízálló vagy nedveségálló. A kettő ugyanis nem ugyanaz. Mindannyian tudjuk, hogy a konyhában különböző folyadékok hatása alá van kitéve padlónk. Ilyen pl.: olajok, mosószerek, fehérítők, citromlé, üdítő na és persze a víz. Azáltal, hogy a padlólapok egyáltalán nem szívják fel a nedvességet, így a kiömlött folyadékok nem hagynak nyomot és kárt maguk után.

Ezért olyan ellenálló padlót kapunk, amely nem foltosodik, könnyen tisztítható és ami nagyon fontos, hogy vízálló. 

2.      Munkalap kiválasztása

Miután kiválasztottuk a bútor és a padló formátumát illetve színét, következő lépés lehet a munkalap kiválasztása. Ez lehet fából, kerámiából, márványból és gránitból is.

A jelenlegi trendek a nagy formátumú kerámia lapokra összpontosítanak, amely megközelíti a márvány vagy gránit tulajdonságait és kinézetét. A digitális nyomtatásnak köszönhetően bármely színt, mintát vagy tónust kiválaszthatjuk, akár a világ legdrágább márványának a lenyomatát is. 

3.      Mozaik a konyhába

Elérkeztünk a konyha burkolatának kiválasztásához, aminek összhangban kell lennie az eddig kiválasztottakkal. Megtarthatjuk ugyanazt a színtónust, vagy az ellenkező irányba haladva találhatunk egy merőben eltérő színt, modernebb és személye szabottabb környezetet teremtve.

Soha nem megy ki a divatból a mozaik csempe, amely ideális kis konyhákba, ahol a kisebb formátum segítségével a nagyobb tér illúzióját kelthetjük.

A mozaikcsempék között találhatunk fényesről vagy mattról, sokféle színválasztékban, de akár keverhetjük is a különböző típusú burkolatokat.

4.      Félmagas burkolás

A félmagas konyhaburkolás egy olyan lehetőség, amely az utóbbi években egyre népszerűbb.

A csempét közepes magasságig, többé-kevésbé 1,6 m-ig burkoljuk, majd a mennyezetig festjük a falat. Itt eljátszhatunk egyrészt a csempe és a klasszikus festett fal, másrészt a modernebb és extravagánsabb kontraszttal.

Évekkel ezelőtt ezt a lehetőséget választották leginkább, ahol a gazdasági erőforrások nem voltak túl lendületesek, és módot kellett találni a négyzetméterenkénti csempe költségének csökkentésére.

A festés során érdemes azt is figyelembe venni, hogy a konyha egy gyakran használt helyiség, így mindenképp érdemes mosható festéket választani. 

5.      Metro csempe

A klasszikus Metro csempe ma az egyik legnépszerűbb burkolat. Egy hagyományos, 15x30 cm-es csempéről van szó, amelyeket 2mm-es fugával burkolnak fel.

Az ilyen típusú konyhai burkolásnál a csempe színétől gyökeresen eltérő fugát szoktak alkalmazni. Ily módon kontrasztot és tökéletes összképet hozunk létre az egész konyhában, miután elkészült. 

6.      3D burkolat

A 3D csempével történő konyhaburkolás az egyik legszembetűnőbb és legmodernebb lehetőség, amivel személyre szabott, egyedi kombinációkat érhetünk el.

Használhatjuk semleges színtől a fényesig, erős vagy lágyabb domborművekkel. A lényeg az, hogy a választott konyhai csempe kerüljön a figyelem középpontjába. 

7.      Nagylapos burkolat

A nagy formátumú csempével végzett konyhaburkolás a lehető legújabb trend. Az ilyen típusú burkolólapok használatával olyan falat kapunk, amely nagyon kevés fugával rendelkezik és a falfelület teljes egészét lefedi. Fő előnyei: nem foltosodik, könnyen tisztítható, nem veszíti el a színtónusokat sem idővel, sem napsütéssel. 

Ez csak néhány tipp a konyha burkoláshoz, ezen felül még rengeteg ötletünk van, amit a jövőben megosztunk veletek. Várjuk észrevételeiteket, ötleteiteket, vagy esetleg a visszajelzéseket, hogy ezekből a tippekből melyik található meg otthonotokban.