Termékek


Top 10 nélkülözhetetlen eszköz a professzionális burkoláshoz 1.rész

Sokak számára a burkolás művészet, mivel az nem csak a csempék darabolásáról és elhelyezéséről szól. A burkoló szakembereknek nem csak a burkolólapokhoz, csempékhez kell értenie, hanem a burkoláshoz szükséges eszközökhöz, szerszámokhoz is, hiszen ezek nagy szerepet játszanak a kifogástalan munkában. Mindezt szem előtt tartva készítettünk egy top10-es listát, a nélkülözhetetlen professzionális eszközökről.

Csempevágó

A kézi csempevágó az egyik legfontosabb eszköz a burkolás során. A megfelelő csempevágó könnyű és könnyen használható. A kézi csempevágóval gyorsan, nagy vágási sebességgel tudunk dolgozni, akár egy kézzel, a vágás pontos és tiszta lesz. Méretei széles skálán mozognak, választhat például 40 cm-től akár 300 cm méretű csempe vágásához alkalmas csempevágót is. A kézi csempevágók legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy csendes és tiszta vágást biztosít, nem zavarja a vágási folyamat a szomszédokat vagy a házban pihenni vágyókat.

Kézi csempevágóval akár 20 mm vastagságú burkolólapokat is tudunk vágni, de erre kizárólag a professzionális gépek a megfelelő csempevágó kerékkel alkalmasak. A Rubi kézi csempevágó kínálatában Ön is biztosan megtalálja az igényeinek megfelelő eszközöket.

Kézi csempevágó kínálatunkért kattintson ide

Amire érdemes figyelnie csempevágó vásárlása során

A legfontosabb szempont, hogy gondoljuk át, pontosan milyen méretű burkolólapokat, milyen anyagokat, milyen gyakorisággal szeretnénk vágni és csak ezek után kezdjünk el csempevágót keresni, hiszen a széles típus választék miatt nehézkes lehet a döntés.

A csempevágók csoportosítása nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg szempont alapján vizsgálhatjuk őket. Választhat egysínes vagy kétsínes, toló vagy húzókaros kézi csempevágók között.

Az egysínes csempevágókat kedvelők megtalálják kínálatunkban a karbantartás mentes TP gépeket, amelynél csapágyak nélkül és minden bonyolultabb szerkezetet mellőzve csúszik a kar egy "lapított" sínen. Ezzel szemben TQ csempevágóinknál egy trapéz profilú vezetőn csúszik a kar csapágyakkal megtámasztva. 

A kétsínes csempevágók előnyeként szokták emlegetni, hogy a vezető sínek között jobb a rálátás a megmunkálandó anyagra és felületre, így pontosabb, biztosabb vágást tudnak produkálni. Valójában itt a megszokás dönthet, ugyanis az egy és kétsínes változatoknál sem mozdul el a csempe a vágás során, a kart egy (vagy két) fixen rögzített sínen toljuk (vagy húzzuk) egy könnyed mozdulattal, így a vágás minőségében nem lehet különbség.

A tolókaros csempevágók az elterjedtebb változatok, melynek lényege, hogy a vágás kiindulási pontja a burkolólap hozzánk közelebb eső részén van és a vágókart magunktól eltoljuk a csempe vágása során. A húzókarosnál ez épp fordítva van, a burkolólap hozzánk távolabb eső részén kezdjük a karcolást, magunk felé húzzuk a vágókart és így vágjuk el a csempéket.

Vannak professzionális kézi csempevágók és otthoni használatra készített változatok is. A csempevágók törőszerkezete és törőereje is változó, a felhasználás gyakorisága és a megmunkálandó anyagok figyelembe vételével kell kiválasztani az ennek megfelelő vágógépet. Vannak olyan Basic csempevágók, melyek kifejezetten otthoni használatra készülnek, ezekben a csempevágókerék sem cserélhető.

A csempevágóknál tartozék lehet az állítható derékszög, vonalzó, oldaltámasz a gyors és ismétlődő vágásokhoz, táska vagy koffer a könnyebb szállítás és tárolás érdekében, ezen kívül különböző méretű vágókerekeket is tartalmazhat.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve kiválaszthatja az Önnek legszimpatikusabb csempevágót, mely garantáltan a legtöbbet használt szerszáma lesz.

Tudta, hogy az 1970-es években a RUBI elsőként alkotta meg a mechanikus törőszerkezetet a TS kézi csempevágójában?

A kézi csempevágó kiválasztása után a legfontosabb feladat a burkolólap anyagához és vastagságához megfelelő csempevágó kerék alkalmazása. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a különböző vastagságú és anyagú lapokhoz különböző csempevágó kerékre van szükségünk. Más szükséges a kis kopásállóságú fali csempéhez, más a greslapokhoz, a rusztikus csempékhez és más a 2 cm vastagságú burkolatokhoz.

Fontos információ ezen felül, hogy a RUBI csempevágó kerekek kizárólag a RUBI kézi csempevágókkal kompatibilisek.

Kézi csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide

Az alábbi táblázatban szemléltetjük, hogy melyik kerék, melyik anyag vágására alkalmas:

 

 Csempevágó kerekek méretei
 6mm8mm10mm18mm
Rusztikus csempe

○○○

○○○

●●○

●●●

Porcelán

●○○

●●●

○○○

●●○

Padlólapok

○○○

●●○

●●●

●●○

Csempék

●●●

●●○

○○○

○○○

 

 

 

22 mm

Sima felület

Tungsten carbide és Gold kerék

Durva felület

Extreme

Domború felület

Extreme

 

     

Összefoglalva:

6mm: Leginkább fali csempék vágására felel meg.

6mm-es csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide

8mm: Porcelánlapok vágására a legalkalmasabb, de megállja a helyét a padlólapok és fali csempék vágása során is.

8mm-es csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide

10mm: Elsősorban padlólapok, de rusztikus csempék vágására is alkalmas.

10mm-es csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide

18mm: Kifejezetten rusztikus csempék vágására ajánljuk, de vágható vele porcelán- és padlólap is.

18mm-es csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide

22mm:

  • Sima felület vágására alkalmas: Tungsten carbide (volfrám karbid) vagy Gold kerék

  • Durva felület vágására alkalmas: Extreme kerék

  • Domború felület vágására alkalmas: Extreme kerék

22mm-es csempevágó kerék kínálatunkért kattintson ide


 

A fentieken kívül figyelembe kell vennünk, hogy a kézi csempevágónk milyen vágókerekekkel dolgozik a leghatékonyabban, illetve a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható burkolólapokat széles méret és anyagválasztékuk miatt nem ajánlott egy típusú csempevágó kerékkel megmunkálni.

Reméljük hasznos volt cikkünk és segítettünk a megfelelő kézi csempevágó és csempevágó kerék kiválasztásában.