Termékek


Csempefúrás mesterfokon

CSEMPEFÚRÁS MESTERFOKON

Gyakorlott burkolóként bizonyára Ön is találkozott már a csempe fúrás problémájával és a nehezítő tényezőkkel.Tapasztalatunk szerint az alábbi lépéseket betartva szinte elronthatatlan lesz a lyukfúrás. Csempe fúrási útmutató következik.

1. lépés: Ismerje meg a csempét


Az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk milyen anyagból készült a csempe és ismerjük annak tulajdonságait. Például a kerámia csempéket könnyebb fúrni, mint a porcelán csempéket. Porcelán csempe fúrásához több munka, eszköz és előkészítés szükséges az anyag tömörsége miatt.

2. lépés: Győződjön meg róla, hogy a megfelelő fúrófejet választotta

Függetlenül attól, hogy milyen anyagot próbál átfúrni, soha ne használjon régi és kopott fúrófejet! Nemcsak azért, mert nem olyan hatékonyak, mint az újak, hanem a csempe felületi sérülésének az esélye is nagyobb.

Ne használjon hagyományos fúrófejet erre a feladatra! Válasszon gyémánt fúrófejet, mely rendkívül tartós és akár porcelán csempét is fúrhat vele.

3. lépés: Mérje meg és jelölje ki a területet

Ha már próbált csempét fúrni, valószínűleg tudja, hogy a fúrófejek hajlamosak elcsúszni a felületen, ami megnehezíti a munkát. Ez nagy probléma, mert elég egy rossz mozdulat és máris karcos lesz a csempe felülete.

Íme egy egyszerű trükk, mellyel megakadályozhatja a fúrófej elcsúszását: mérje ki a fúrandó lyuk helyét, jelölje, majd ragassza le maszkoló szalaggal. Ezután mérje ki újra a pontos helyet. A szalag felragasztásával elérhető egy kis felszíni súrlódás, amely elegendő lehet a lyukfúrás biztonságos megkezdéséhez.

Több lyuk fúrásánál készíthet egy sablont fából. Jelölje a lyukak helyét rajta, majd fúrja ki a lyukátmérővel azonos méretű fúrófejjel. Ezután a szabad kezével szorítsa a falhoz a sablont és fúrja ki a lyukakat.

Használhatja a RUBI erre a célra kifejlesztett eszközét, a vákuumos fúrószár stabilizálót.

4. lépés: Fúrás indítása


Miután jelölte a fúrás helyét, kezdődhet a munka. Mivel a csempéket a felületkezelés ellenállóvá teszi, biztosak lehetünk abban, hogy a fúrást sem lesz könnyű elkezdeni.

Mindig alacsony fordulatszámon indítsuk a fúrást! Legyünk türelmesek, várjuk meg, amíg lassan elkezdődik a csempe felületének áttörése, ezután fokozatosan emelhetjük a fordulatszámot.

Állandó nyomást gyakoroljunk a felületre, de ne legyen túl nagy, mert az károsíthatja a csempét és repedéseket okozhat.

5. lépés: Ne feledkezzen meg a hűtésről

A száraz gyémánt lyukfúrók alkalmazásánál is szükség lehet hűtésre, ezzel növelheti a szerszám élettartamát és biztosíthatja, hogy a csempe nem melegszik túl, ami repedéseket okozhat.

Ne használja túl nagy fordulatszámon és túl nagy nyomással ezeket az eszközöket. Időnként álljon meg, hogy a szerszám kissé lehűljön vagy egy nedves szivacs segítségével hűtse le a fúrófejet. Figyelem! A elektromos szerszámok motoros részébe soha ne kerüljön víz!

Tipp: Vizes fúrásnál egy szivacs segítségével fogja fel a csöpögő vizet, így tisztán tarthatja a fúrás környezetét vagy egy nedves szivaccsal a szálló port és apró törmelékek is felfoghatja.

Erre a célra a RUBI is kifejlesztett egy speciális eszközt. Rendelje meg porszívóra csatlakoztatható elszívó adapterünket, melyet száraz lyukfúrásnál használhat! Praktikus és egyszerű.

6. lépés: Így kell ezt csinálni!

Megkönnyebbülve fellélegezhetünk, amikor végre átfúrtuk a csempét anélkül, hogy az elrepedt volna. Most lépjen hátra és csodálja meg az eredményt. Ezek után magabiztosan kezdődhet a következő csempe fúrása.

Próbálja ki a RUBI vizes lyukfúró termékeit is!